Rutes i llocs d’interès

Casa- Museu Enric Prat de la Riba

Casa pairal on nasqué i morí el gran estadista, president de la Diputació de Barcelona i creador de la Mancomunitat Catalana, Enric Prat de la Riba i Sarrà, president de la Mancomunitat de Catalunya, avui convertida en museu on s´hi conserven estances i partinences de la família Prat. Sala polivalent i pati interior obert, on s´hi fan actes culturals durant tot l’any.

Més informació

Espai Franc

Espai museístic sobre l'art derivat dels moviments d'exili, guerra i camps de concentració de la guerra civil espanyola i la segona guerra mundial. Aquest museu vol integrar passat, present i futur, des de la particular perspectiva del pintor castellterçolenc Josep Franch Clapers.

Més informació

Masies

Hi ha més d’una cinquantena de masies històriques en tot el terme. Totes es poden visitar per fer bones caminades i, si s'escau i hi fem parada, hi serem ben trobats. Podrem comprar-hi els bons productes alimentaris que hi sol haver a pagès: ous, mel, pollastres, ànecs, conills, llet, llegums,... Per exemple, seguint la riera de Fonts Calentes
trobem La Serradora on hom s'hi pot aturar a contemplar els finestrals de pedra treballada i els marcs i motllures a les entrades del menjador i cambres. També tenim la Ginebreda una de les cases més antigues del poble, ja que hi ha documents del S. XVI que la citen.

El Castell

El castell de Castellterçol es troba situat a les afores de la vila en direcció sud-est. Actualment se'n conserven el fossar, una part de les muralles de defensa, amb les corresponents sageteres i les restes de l'antiga residència dels senyors, datada del S.XII que es poden visitar. És el que dóna nom al poble. La primera referència de Castellterçol
procedeix de St. Mateu de Bages i es guarda a l'Arxiu de Montserrat. Es tracta d'una venda de tres porcions de terra que fa una parella de propietaris. D'una declaren que l'obtingueren per aprisió d'una terra règia que es troba en el territori d'Osona, en el terme del Castell d'un tal Terçol. (any 898) Data que indica que llavors ja existia el lloc i el terme de Castell de Terçol o Castellterçol.

Nucli urbà

El centre de la vila presidit per l'esbelt campanar de l'església parroquial documentada des del segle XIV, té cases antigues com Cal Recader, Cal Malric, Can Dou o Casa Planella, que es barregen amb edificacions modernistes i naus industrials ara rehabilitades en forma de loft. També cal esmentar el Bosquet de Can Sedó, parc natural destinat a fer diferents activitats a l'aire lliure.

Sant Julià d'Úixols

Fou una parròquia rural i sufragània de Castellterçol. Ermita situada a migdia, a uns 4 quilòmetres del poble i a una alçada de 900 metres sobre el nivell del mar. Construcció preromànica a l’interior i casa annexe. Lloc popular i concorregut pels caminaires.

Poblat ibèric

Hom troba el poblat ibèric just a sobre el turonet de la casa de pagès de Puig Castellà, a uns set quilòmetres de la vila situat al sud-oest.

Poues de glaç

També conegudes com a pous, són unes construccions fenomenals, generalment de pedra circular i que van
proliferar a la vila i pobles veïns en els segles XVII, XVIII i XIX. Hom hi guardava el glaç i la neu a l´hivern i de cara
a la primavera es duia amb carros a ciutat. El glaç tenia aplicacions diverses: medicinals, gastronòmiques
i curatives. En el terme de Castellterçol n´hi ha unes 25 d’inventariades de les quals poc més d’una escassa
dotzena romanen en peu. Es poden visitar.

Més informació

Fonts

Dins del terme n´hi ha una cinquantena llarga d’inventariades. N´hi ha de bassal, de broc i fins i tot de bassiols on beu el bestiar. Les més famoses, populars i conegudes són: Prat del Pou, Pontarró, Sant Antoni, l’Àngel i Canals.

Dòlmens

Les restes i rastres de l´home primitiu cal cercar-los en els dòlmens de Padrós, Masclamí, Gavatx o Criac entre d’altres.

El Roquer

El Roquer és una construcció singular, que es troba situada just al darrera de les últimes naus del Vapor, a l’altre costat de la Riera de Fonts Calents. Malgrat que en els arxius municipals no hi hem sabut trobar referències del Roquer, tot fa pensar que des del segle XVI, i durant els segles XVII, XVIII i XIX, el Roquer fou un dels primers indrets on la importantíssima indústria tèxtil de Castellterçol va néixer i donà vida, feina i fama merescudes, al Gremi de Peraires de Sant Joan, que era el seu patró.

Els Oratoris

Els oratoris que encara queden d’empeus a la zona de sota de les Costes a l’indret del Viver, són uns testimonis muts de costums i tradicions de fa segles quan la pietat popular era molt més religiosa que no pas ara. Com que de documentació escrita sobre aquest tema, n’hem trobada ben poca, cal que el lector interpreti les nostres afirmacions amb totes les reserves que cregui oportunes.

Centre Espai Escènic

El Centre Espai Escènic és un nou equipament cultural situat al centre de Castellterçol. La seva ubicació no és aleatòria sinó que se sitúa a l’antic Centre Moral que va perdurar quasi un centenari a Castellterçol.
Aquest nou equipament cultural té dos objectius principals: esdevenir el principal referent i motor cultural de Castellterçol i del Moianès i, per altra banda, ser un espai de difusió i de creació cultural.


L’adjectiu més important del Centre és la polivalència ja que hi ha cabuda per totes les arts: cinema, teatre, dansa i música. Tanmateix, la programació del Centre serà completament estable i de qualitat, oferint uns espectacles destinats a tots els públics.


El Centre té uns superfície total construïda de 641,61m2. Es distribueixen en 79,45m2 en planta soterrani, 295,47m2 en planta baixa i 120,15m2 en planta segona. L’aforament és de 210 butaques, 112 butaques mòbils a platea i 98 butaques fixes a l’amfiteatre.

 


Ajuntament de Castellterçol
Plaça Vella, 3 - 08183 - Castellterçol - Tel. 93 866 61 88 - Fax 93 866 62 68
  • RSS 2.0
  • XHTML 1.0
  • CSS 2.0