Una mica d'història

Castellterçol va néixer protegit per un castell estratègic , situat en un pas natural molt usat durant l'alta edat mitjana, entre el Moianès i la plana del Vallès.

De fet, el nom del poble prové de  Terçol Terciolus , el cavaller que va edificar la fortificació.

El primer document que parla d'aquest lloc és un  compra-venda de terrenys , que data de l'any 898 . Té un valor especial perquè és el document conservat més antic del Moianès. Forma part del fons documental del Monestir de Sant Benet de Bages i ara es guarda a l 'Arxiu del Monestir de Montserrat .

Malgrat tot, els veïns no van voler quedar-se al costat del castell. Van preferir viure una mica allunyats del senyor feudal i més alçats, dalt del turó, envoltant l'església de Sant Fruitós de la Ginebreda . Els pagesos es van agrupar a dalt la carena, al seu costat s'hi van instal·lar artesans. I ja ho tenim! Un petit poble amb bones vistes i molt ventilat per vent fred del Pirineu i la marinada mediterrània.

Castellterçol ha crescut en diferents èpoques. La primera engrandida va ser al segle XVII , gràcies al pas dels ramats transhumants i al treball dels paraires, que preparaven la llana per ser teixida. I també a la producció de gel natural a les poues. Com que hi havia prou feina, molta gent dels masos i d'altres localitats es van instal·lar al turó. Gairebé a cada casa, hi havia tous de llana, ben neta, assecant-se al vent.

La segona gran transformació va passar a començaments del segle XX. Després d'un període de decadència, es va reprendre el tèxtil amb fàbriques mecanitzades. Castellterçol va tornar a viure a ritme de telers. I l'estiueig va arribar al poble. S'hi van fer casa moltes famílies de Sabadell, Terrassa o Barcelona, que van trobar aquí un lloc sa i bonic on descansar, guarir malalties de ciutat i cultivar amistats.

Actualment Castellterçol viu dels oficis, els serveis, el comerç, el turisme, la restauració i l'hoteleria . També té un polígon industrial diversificat , tot i que moltes empreses estan especialitzades en l' alimentació de qualitat .

El municipi destaca per gaudir d'un entorn bonic i ben cuidat. I per tenir una agenda molt activa gràcies a la tasca de les entitats .

 

 

 

 

Darrera actualització: 13.06.2017 | 23:46
Darrera actualització: 13.06.2017 | 23:46