Riera de Fontscalents

La riera de Fontscalents passa pels termes municipals de Castellcir i Castellterçol. No és massa llarga, però durant anys va resultar molt productiva. Va proveir d’aigua a hortes, molins fariners, poues de gel, rentadors de llana...

Segons l’Institut Geogràfic i Geològic de Catalunya, neix a Castellcir, en un indret on s’ajunten el Torrent de la Mare de Déu amb el Xaragall dels Til·lers. Just abans del Molí de l’Oller, en terme de Castellterçol, troba el Torrent del Mal i es converteix en el Torrent de la Fàbrega.

Aquesta és una riera viva, que sempre porta aigua. Travessa racons molt bonics: boscos de ribera, pinedes, camps on hi pasturen ramats de bestiar. Un dels llocs més especials és la bauma de Fontscalents, on hi raja una font i hi ha una imatge de la Mare de Déu de Lourdes. Riu avall, hi ha l’antic mas d’Esplugues, construït sota una balma. Actualment forma part de l’Ecomuseu del Moianès.  

Quan entra al terme de Castellterçol, la riera de Fontscalents passa a tocar del Molí Nou, la finca ramadera de Cal Murri, la font i la poua de gel de La Vinyota, la poua del Vapor, el rentador de llana del Roquer, el polígon industrial El  Vapor, el de Sant Joan i Molí Xic, i les poues de la Ginebreda.

Si voleu fer un recorregut per la zona podeu seguir aquesta ruta:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/castelltercol-pas-a-pas-el-vapor-47409871

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 9.06.2020 | 16:27