El Vapor és polígon industrial de Castellterçol. Està situat a l’entrada nord del poble, a peu de la carretera C-59. S’anomena així perquè ocupa la zona on, antigament, hi havia funcionat una de les fàbriques tèxtils més importants del poble, la Roger-Dieste, el ”Vapor”.
És el segon polígon industrial més gran del Moianès.
Una mica d’història
Al poble sempre hi havia hagut tradició tèxtil, amb un Gremi de Paraires que va ser potent durant els segles XVII i XVIII. Al segle XIX va patir una severa decadència, perquè la indústria va quedar obsoleta. Va trigar unes quantes dècades a recuperar-se, fins que va aixecar cap a principis del segle XX, amb l’obertura de diverses fàbriques de filats, petites i mitjanes, modernes i mecanitzades.
La fàbrica del Vapor es va construir entre 1905 i 1910. L’empresa familiar va anar creixent i ampliant-se sota la direcció d’en Josep Roger i el seu gendre, en Joaquim Dieste. Feien, sobretot, jocs de llit, llençols i vànoves, que es venien a Espanya i Europa. Entre les dècades dels 50 als 70, el Vapor funcionava a tota màquina, tenyint, teixint i fent patrons. Hi treballaven més de 70 persones.
El Vapor va plegar a finals del segle XX. Bona part de la fàbrica es va enrunar per poder fer l’actual zona industrial. Com a testimoni històric, s’han conservat la xemeneia i un parell de naus antigues.
El polígon industrial, avui
Actualment, al Vapor hi ha 41 naus, ocupades per diverses indústries com a obradors, tallers o magatzems. Actualment operen al polígon una vintena d’empreses, segons dades de 2018. Hi predomina el sector de la indústria alimentària, amb 6 empreses identificades. Després hi destaca el sector de recollida, tractaments i eliminació de residus, i les empreses dedicades a la fabricació de productes metàl·lics i al comerç a l’engròs.
Últimes dades actualitzades: Consell Comarcal del Moianès (2018)