Avui és el Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol

Divendres, 19 de febrer de 2021 a les 00:00

Avui, dia 19 de febrer, se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol. Aquesta jornada té l’objectiu de garantir els drets de totes les persones a gaudir d’una pràctica esportiva lliure de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

Aquesta diada se celebra en memòria de Justin Fashanu, un futbolista de 37 anys que va acabar suïcidant-se a Londres fruit de les pressions que va rebre des de que en 1990 declarés al diari “The Sun” que era homosexual.

Segons l’Observatori contra l’Homofòbia –que ofereix els seus serveis a tota persona que ho necessiti, tant per ajudar-la com per denunciar fets– els casos de discriminació i d’agressió a persones del col·lectiu dins aquest àmbit són invisibles i, per tant, no tenen constància de quants n’hi ha ni de quan s’han produït.

Per altra banda, un bon nombre d’esportistes manifesten que dins el món de l’esport les condicions sexuals LGTBI encara són un tabú, però també valoren positivament l’evolució de la situació en els últims anys. La mort de Fashanu va marcar un abans i un després al sector esportiu i ha servit per conscienciar sobre la irrellevància que hauria de tenir la diversitat sexual i de gènere de qualsevol esportista, que haurien de ser valorats per les seves fites i no per altres motius.

Per commemorar aquesta diada a casa nostra, la Generalitat de Catalunya ha engegat la campanya #XutemcontralHomofobia per animar a esportistes i persones vinculades al món del futbol i l’esport en general a que facin un xut contra la discriminació de les persones LGBTI i a promoure alguna acció reivindicativa contra la discriminació de les persones LGBTI, com per exemple, difondre vídeos, fotografies i missatges a través de les xarxes socials fent ús de la citada etiqueta.

Darrera actualització: 19.02.2021 | 14:51