L’Ajuntament segueix reclamant la cobertura de les dues places de pediatria a l’Àrea Bàsica de Salut Castellterçol-Moià

Dimecres, 1 de juny de 2022 a les 00:00

L’equip de govern porta mesos demanant el servei a l’Institut Català de Salut i, per això, s’adhereix a les queixes dels veïns i veïnes reclamant la cobertura adequada del servei de pediatria.

Des de l’Ajuntament de Castellterçol ens volem adherir a les protestes dels veïns i veïnes del poble per seguir denunciant que com a població ens corresponen com a mínim 3 dies de servei de pediatria (60% dels dies laborables), pel que no considerem una cobertura adequada ni suficient la cobertura d’un dia a la setmana (20% dels dies laborables) recuperada des del passat 24 de maig, quan es va reprendre el servei presencial al CAP després d’haver-se fet l’acceptació de les millores a l’equipament requerides pel Departament de Salut.

L’equip de govern ha reclamat en reiterades ocasions, a l’Institut Català de Salut (ICS), primer la manca i després la insuficiència de les condicions del servei de pediatria presencial a Castellterçol. Avui dia encara falta cobrir els dos matins de pediatre per tenir la ràtio mínima del 60% que ens correspon com a població.

Des de l’ICS ens han informat que estan buscant metge pediatre que ocupi la plaça vacant i que estan ampliant els canals disponibles per difondre aquesta oferta de feina, però de moment no tenen metges disponibles. A més, han informat que s’ha ofert la plaça a temps complet, en comptes del 60%, per tal que la vacant fos més ocupable. La falta de professionals és una situació, afirmen, generalitzada a Catalunya.

Per posar-nos en context

Fins l’any 2020, i per voluntat i decisió del pediatre de territori, hi havia servei de pediatria amb 2 doctors a l’Àrea Bàsica del Moianès en comptes de 1,5, que és el que pertocaria segons els barems de l’ICS per població. Aquest fet repercutia positivament al CAP del municipi, el  qual també engloba les poblacions de Castellcir, Granera i Sant Quirze Safaja, que gaudíem d’1 pediatre a temps complet quan ens pertocava un 60% de jornada.

Amb la jubilació del pediatre de territori l’any 2020 va produir-se la vacant a la plaça que no s’ha aconseguit ocupar. En tot moment, l’Ajuntament de Castellterçol ha reclamat i treballat per mantenir el servei del 100% de jornada, tot i sabent que era una ràtio superior a la que ens correspon per població, ja que és un servei que ha funcionat i creiem que hauria de continuar sent així.

La crisi sanitària arran de la Covid-19 va fer centralitzar tots els serveis a Moià i, tot i així, l’Ajuntament va seguir demanant el servei de pediatria al 100% de jornada. Posteriorment, amb la recuperació dels serveis presencials al consultori de Castellterçol, el servei de pediatria de Castellterçol-Moià va quedar cobert amb una Doctora que feia el servei des de Moià mentre es finalitzava l’adequació física de l’edifici de Castellterçol als requeriments fets per CatSalut. Malauradament, aquesta Doctora va demanar un canvi de destí i ens vam tornar a quedar amb la plaça de pediatre vacant.

Tan bon punt CatSalut va requerir millores a l’equipament, es van posar tots els mitjans disponibles des de l’Ajuntament per atendre tots els requeriments per dotar el reinici del servei amb les condicions adequades per als treballadors. Amb els treballs ja finalitzats des de fa setmanes, el 24 de maig vam aconseguir la represa del servei de pediatria presencial, però només una cobertura del 20% del servei presencial de pediatria al consultori de Castellterçol. És un servei que considerem insuficient i en relació al qual seguim reclamant al Departament de Salut que s’ampliï a fi de recuperar la situació prèvia a la jubilació del pediatre de territori i a la Covid-19.

Des de l’Ajuntament seguim reclamant per als veïns de Castellterçol el servei que ens correspon requerint al Departament de Salut que posi els mitjans que corresponguin per atendre a la seva obligació de donar un servei de pediatria diari presencial a Castellterçol.

Darrera actualització: 01.06.2022 | 16:57