Concurs gossos d'atura
El Concurs de Gos d’Atura de Castellterçol se celebra al poble des de fa més de vint anys. Sempre és un concurs molt emocionant, perquè tanca la temporada. Així que es proposa als campions de Catalunya, Navarra, el País Basc i el Pirineu francès que s’enfrontin entre ells. També solen venir els sis pastors catalans més ben posicionats. Així que, del concurs de Castellterçol, en surt el campió de campions.
Aquests concursos van començar arran de les picabaralles que hi havia entre alguns pastors, per saber qui tenia el millor gos. Els primers es van fer a Ribes de Freser i després es van estendre cap a Castellar de N’Hug, Llavorsí i altres pobles.
A Castellterçol la festa comença dissabte a la tarda, quan arriba el ramat transhumant. Les ovelles creuen el poble de punta a punta, pel mateix camí que ho feien antigament, quan el poble rebia aquests ramats, els esquilava i tractava la llana als tallers dels paraires. El pastor porta els animals fins a una de les entrades de Castellterçol, on hi ha el Monument al Pastor. Es tracta d’unes figures de gran format, fetes per veïns del poble, que representen un pastor, el seu gos i unes quantes ovelles.
El diumenge és quan es fa el concurs. Se celebra en un camp alçat, amb molt bones vistes de l’altiplà del Moianès. És curiós sentir diferents llengües i maneres de cridar i treballar amb els gossos.
La competició té diverses proves. Els gossos d’atura han de seguir un circuit marcat amb banderoles, entrar un grup d’ovelles dins d’un cercle i fer passar el ramat entre un portell.
Aquesta trobada serveix per reivindicar la importància de la cultura ramadera. S’intenta transmetre al públic el valor que tenen els ramats i com és la feina dels pastors, una professió dura, que lluita per sobreviure. A Castellterçol també es fa difusió de la raça catalana del gos d’atura. Fidel, obedient, resistent, vigorós i reservat. És un excel·lent conductor de ramats. I ha de guanyar-se la confiança dels pastors, davant d’una altra raça també excepcional, el Border Collie, més utilitzat a França i el País Basc.
Data pendent de programar.