Dólmens

Al terme de Castellterçol es conserven diversos dòlmens. Un dels més antics i coneguts és el dolmen del Criac. Durant anys va estar oblidat per tothom, fins que el 1935 el va trobar un veí del poble. El 1938 es va intentar excavar, i sembla que s'hi van trobar restes de ceràmica i ossos. Durant aquestes feines la llosa de coberta va partir-se en dos.
Aquest dolmen pertany al tipus anomenat de cista rectangular o cambra simple. Està format per quatre lloses grans laterals i quatre de més petites, secundàries. Sembla que correspondria a una inhumació col·lectiva d'una desena d'individus. La major part del material que s'hi va trobar, sembla que s'ha perdut. Es calcula que devia ser de l'època calcolítica , entre el 2.200 i el 1.800 abans de Crist.

També és conegut el dolmen de Mas Clamí, situat al costat del camí que porta de Castellterçol al mas Pedrós per la carena. El van excavar durant els anys cinquanta. També es calcula que és del Calcolític. Hi van aparèixer les restes d’unes vuit persones enterrades, un vas i diversos fragments de ceràmica, i algunes peces de collaret. Es conserven al Museu Municipal de Moià.

El dolmen del Gavatx està situat al camí que va del poble a l’ermita de Sant Julià d’Úixols. També és del calcolític i també va ser excavat a la mateixa època que els altres per diversos aficionats del poble. Sembla que hi van aparèixer restes d’almenys catorze persones diferents. Hi havia ceràmica sense decorar, un fragment de ganivet de sílex, un palet amb incisions i un braçalet fragmentat. Tots aquests objectes van anar a parar a col·leccions particulars.

 

Horari:  
Darrera actualització: 20.06.2017 | 00:22