El Departament de Cultura i l’Ajuntament de Castellterçol recorden a Consol Pastor, directora de la primera biblioteca popular de la Mancomunitat

Dimarts, 1 d'agost de 2023 a les 00:00
  • L’acte, que commemora els 50 anys de la mort de Consol Pastor, s’inclou en la commemoració de la mort d’Enric Prat de la Riba que organitza Cultura cada any el dia 1 d’agost

Avui dimarts 1 d’agost, tindrà lloc a la Casa Museu Prat de la Riba a Castellterçol (Moianès) l’acte anual de commemoració de l’aniversari de la mort d’Enric Prat de la Riba, impulsor i primer president de la Mancomunitat de Catalunya i figura cabdal de la història política de la Catalunya contemporània.

La commemoració reivindicarà, enguany, la figura Consol Pastor Martínez (Barcelona, 1887-1973) que l’any 1918 va ser nomenada directora de la primera biblioteca popular de la Mancomunitat de Catalunya. El Govern de la Generalitat commemora aquest any els 50 anys de la mort de Consol Pastor amb l’objectiu de donar a conèixer la seva figura, pionera en la gestió i promoció del sistema de biblioteques públiques del país.

Participaran en l’acte l’alcalde de Castellterçol, Antoni Massot; el gerent de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, i la cap de l’Àrea de Monuments i Jaciments, Carme Bergés. L’acte comptarà amb l’assistència del conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano que serà rebut a l’Ajuntament de Castellterçol a les 18:00 h per conèixer la corporació municipal i signar el llibre d’honors de la vila.

A les 19:30 h, continuaran els actes amb una conferència a càrrec de Carme Mayol que glossarà la figura de Consol Pastor. A banda del seu coneixement de la trajectòria professional i acadèmica de Consol Pastor, Carme Mayol ha estat presidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (1995-2000) i directora de l'Escola Universitària J. Rubió i Balaguer (1985-1990). La conferència permetrà aprofundir en la figura de Consol Pastor, gran referent del món de la biblioteconomia a casa nostra i una de les dones que van jugar un paper rellevant en la història del país i en l’època de la Mancomunitat. Consol Pastor va formar part de la primera promoció d’estudiants de l'Escola Superior de Bibliotecàries (1915-1918), fundada per la Mancomunitat, i va ser l'alumna número u de la primera promoció de l’escola. Posteriorment, va ser també mestra auxiliar de l’Escola Superior de Bibliotecàries i va exercir la professió durant més de 30 anys.

Els actes prosseguiran les 21.00 h amb l’actuació del grup Mishima que presentarà un concert gratuït en format acústic en el qual el grup repassarà les composicions més conegudes de la seva trajectòria musical.

L’acte de commemoració de la mort d’Enric Prat de la Riba l’organitzen el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Castellterçol amb la voluntat de posar en relleu els valors i les aportacions que Prat de la Riba i la Mancomunitat van fer a la història del país. Des de l’any 2017 s’ha treballat per vincular també aquesta celebració amb les commemoracions de la Generalitat de Catalunya amb la intenció de reflexionar i reivindicar els fets, les persones i els aspectes rellevants de la nostra història.

 

Darrera actualització: 01.08.2023 | 15:30

Imatges