Mesures contra la COVID-19. No abaixem la guàrdia

Dissabte, 19 de setembre de 2020 a les 00:00

Per prevenir el virus del Coronavirus, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:

Renteu-vos les mans freqüentment

Rentar-se les mans és la mesura més eficaç per reduir la transmissió d’infeccions. 

Quan cal rentar-se les mans?

 • Abans i després d'anar al lavabo.
 • Després de mocar-se, tossir o esternudar.
 • En arribar a casa després de sortir al carrer.
 • Abans de preparar o de menjar qualsevol aliment.
 • Després de tocar aliments crus.
 • Cada cop que manipulem escombraries, diners, cartons, etc.
 • Quan toquem animals i aliments per a animals.
 • Després de tocar baranes d'escales públiques o les barres del transport públic.
 • Després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
 • I sempre que les mans estiguin brutes.

 

Com cal rentar-se les mans?

Les mans s’han de rentar amb aigua tèbia i sabó, preferiblement líquid i amb pH neutre (o amb solucions alcohòliques 70%), fins a l’alçada dels canells, amb moviments de fricció i rotació. Cal fregar bé palmell contra palmell i posar el palmell de la mà dreta sobre el dors de l’esquerra i viceversa. S’han d’entrellaçar els dits, per netejar bé els espais que hi ha entre ells, i rentar el dors dels dits contra el palmell oposat amb els dits travats. A continuació i amb moviments rotatoris, cal fregar bé els polzes mitjançant la mà contrària i, posteriorment, les puntes dels dits d’una mà sobre el palmell de l’altra mà, fent especial èmfasi a les ungles. Finalment, cal esbandir les mans sota el raig d’aigua i eixugar-les amb una tovallola neta, un paper d’un sol ús o un assecador.

Altres pautes per a una correcta higiene de les mans inclouen treure’s les joies (rellotges, anells i braçalets) prèviament perquè poden interferir en el rentat, mantenir les ungles curtes per evitar l’acumulació de gèrmens a sota, i prevenir la irritació de la pell per evitar la colonització de bacteris no habituals mitjançant mesures com  l’ús d’aigua tèbia (no calenta) o l’aplicació de locions i cremes.

Feu ús de la amscareta

Les mascaretes són una mesura de protecció addicional, sempre que s’utilitzin correctament, però no substitueixen les mesures de prevenció més efectives: la distància de seguretat respecte d’altres persones i la higiene de mans freqüent.

Les mascaretes tenen dues funcions bàsiques:

 • Protegir altres persones de la contaminació de la nostra saliva.
 • Protegir-nos el nas i la boca de la contaminació de la saliva d'altres persones.

Malgrat això, no totes compleixen les dues funcions.

Tapeu-vos la boca i el nas en tossir o esternudar

Cal fer-ho amb mocadors d'un sol ús o amb la cara interna del colze i rentar-se les mans de seguida (amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques 70%).

Mantingueu la distància amb altres persones

Es recomana una distància de seguretat d'1,5 metres i evitar les aglomeracions, per exemple, a l'hora d'anar a comprar.

Eviteu compartir menjar i estris

Objectes, com ara els coberts, els gots, els tovallons, o els mocadors, no s'han de compartir sense netejar-los degudament. 

Eviteu tocar-vos la boca, el nas i els ulls sense rentar-vos abans les mans 

Eviteu fer-ho especialment després de tocar o manipular objectes que altres persones poden tocar o manipular, com ara manetes de portes i expositors, pantalles, teclats per al pagament, botons dels ascensors, diners, etc.¡

Avalueu la vostra exposició diària a la COVID-19

Cada activitat que fem en societat comporta un nivell d’exposició al contagi de la COVID-19. Hem fet una aproximació per ajudar-vos a avaluar-la tenint en compte alguns factors clau:

 • El temps que dura l’activitat: com menys temps dura, menys nivell d’exposició.
 • Si és a l’interior o a l’aire lliure: les activitats a l’exterior i en espais amb bona ventilació fan més difícil la possibilitat de contagi.
 • El nombre de persones que hi participen: l’acumulació de persones augmenta la possibilitat que el virus hi sigui present. A més, és important que en espais molt concorreguts, hi hagi el mínim de persones amb risc de patir complicacions per la COVID-19.
 • Millor persones conegudes: tot i que no és recomanable reunir-se amb massa persones alhora, és més segur si no són desconegudes.
 • La força amb què exhalem o el to de veu que fem servir: quan les persones que ens envolten respiren fort (per fer un esforç, per projectar la veu o per exhalar fum del tabac), tenim més possibilitats de ser contagiats.

Per tot això, us recomanem que exigiu que es compleixin les mesures de seguretat a tots els entorns on us moveu. No és el mateix un acte públic amb distància i mascaretes que un on això no es respecta. I, com sempre: renteu-vos les mans sovint i limiteu els contactes socials als membres del vostre grup estable.

 

Darrera actualització: 19.09.2020 | 10:39