Correfoc de Diables i Diablets

Dissabte de Festa Major

Unes quantes nits a l’any, el poble s’omple de guspires i fa olor de pólvora. Els Diables de Castellterçol prenen els carrers. Dissabte de Festa Major, a la nit, converteixen el nucli vell en un infern. I, en un moment àlgid del correfoc, fan volar el MuÇol , una bèstia que balla envoltat de les flames. Per si no fos poc, aquesta colla de banyetes estan ensenyant a aixecar forques a un bon grup de petits adeptes. I passa que, la revetlla de Sant Joan i la nit de diumenge de Festa Major, són els Diablets els que surten a encendre el poble.

La colla de Diables de Castellterçol és l’única agrupació de foc del Moianès. Es va crear el 1995, dins d’un grup d’esplai infantil i juvenil. Durant aquests anys no ha parat de formar diables i tabalers, i de dissenyar elements de foc propis que donen personalitat al grup.

Dissabte de Festa Major organitzen un correfoc espectacular. Utilitzen els carrers més estrets per fer l’encesa de les forques i col·locar cascades de foc. A les places hi porten estris molt peculiars com la Bola , les Manoples , diverses maces o l’Home Foc. Als diables els acompanyen una gran colla de tabalers, que vesteixen la festa amb ritmes solemnes o frenètics, segons convingui.

Al correfoc hi ha dos moments espectaculars. Un d’ells és el ball del MuÇol. Aquesta bèstia de foc es va estrenar el 2015. Té un ball propi, durant el qual, la bèstia va encenent material pirotècnic. Els diables van triar aquesta figura perquè hi ha una dita antiga que diu que “Castellterçol és mussol”. La bèstia també té una llegenda pròpia, que s’explica en un conte il·lustrat.

L’altre moment emotiu del correfoc és al final de festa. Diversos diables representen una versió de l’històric Ball del Ciri. La colla ha adaptat la música i la coreografia. També ha dissenyat dos vestits especials: un porta faldilles i la mantellina de les balladores i l’altre la capa i el barret de copa dels nois. Els dos diables que els porten duen, també, dues grans forques en forma de ciri i d’almorratxa. Al seu voltant, n’hi ha d’altres que porten bengales. També ballen i deixen anar espurnes molt lentament. L’efecte del foc i la música, en plena foscor de la plaça Vella, és emocionant.

La colla creix amb els Diablets. Es tracta d’un bon grup de canalla, sense por a les guspires. Al poble actuen un parell de vegades. Estrenen temporada per la revetlla de Sant Joan, quan reben la Flama del Canigó i animen l’inici de la nit. La seva actuació més esperada, però, és per Festa Major . Els Diablets actuen diumenge a la nit, a la plaça Vella.  

Horari:  
Darrera actualització: 19.03.2020 | 17:15