Els Tres Tombs

17 de gener

Els Tres Tombs és una festa molt arrelada a Castellterçol. És un homenatge a la gent de pagès, als treballadors del bosc i als traginers que feien viatges amunt i avall amb el seu bestiar. Es celebra sempre el 17 de gener , dia de Sant Antoni Abat, el patró del Gremi de Traginers .

No es té massa clar des de quant dura, però la bandera més antiga que té el Gremi data del 1892. L’entitat reuneix quatre pobles: Castellterçol Castellcir Sant Quirze Safaja Granera . El programa d’actes no ha variat gaire, es mantenen moltes de les tradicions d’abans, i això fa que la festa sigui molt autèntica.

La jornada comença ben d’hora, quan els agremiats recullen les banderes del patró i les porten fins a l’església de Sant Fruitós. Al capdavant hi van els ancians d’honor. I els tres administradors o administradores de l’any, que van guarnits de manera especial, amb barrets de copa capes elegants . Són ells els que presideixen la missa. Durant l’ofici es canten els Goigs de Sant Antoni i es reparteixen panets beneïts.

Després s’esmorza, coca i vi bo. És el moment de veure amics i coneguts, d’altres masos i pobles. Els agremiats es posen al dia de com va tot a casa dels altres.

A les dotze del migdia comença la Cavalcada dels Tres Tombs . L’encapçalen els tres administradors o abanderats, dalt de cavalls. Fan tres voltes a la plaça Prat de la Riba. El mossèn els beneeix. I la desfilada pot començar.

Antigament aquesta cavalcada era plena de bestiar, perquè n’hi havia a totes les cases, eren necessaris per treballar al camp, al bosc o per fer transports. La gent desfilava amb els seus rucs, els cavalls, mules, matxos, alguna vaca i també ovelles. Ara, de bestiar, pràcticament ja no en queda, però la rua segueix sent animada. Hi participen socis que representen oficis antics, carrosses decorades amb motius de pagès i una corrua dels tractors que treballen a la zona.

Aquest dia hi ha un dolç tradicional, el tortell de Sant Antoni , un pastisset rodó farcit amb pasta de massapà.

La festa acaba a la tarda, amb un concert i un ball , on es fa el canvi de capes. Els tres administradors passen el vestuari –i la feina!- als tres socis o sòcies que l’any vinent exerciran d’organitzadors i amfitrions.     

Horari:  
Darrera actualització: 19.03.2020 | 17:12