Casa museu Prat de la Riba

La Casa museu Prat de la Riba està situada al rovell de l’ou del poble, a la plaça que porta el mateix nom. És una de les més vistoses, perquè la façana està pintada amb dibuixos molt elegants i originals. L’habitatge és antic, probablement es va aixecar al segle XVII. Però va ser al 1.800 quan els seus propietaris li van donar la imatge actual. Aleshores hi vivia el doctor Padrós i la casa es coneixia amb el nom d’aquesta família.

En aquest habitatge hi va néixer i morir Enric Prat de la Riba (1870-1917), jurista i ideòleg del catalanisme conservador i catòlic. Va pertànyer a diversos grups polítics, però la seva activitat més intensa la va desenvolupar des de la Lliga Regionalista. Va participar en la redacció de Les Bases de Manresa, el 1892. I va ser un dels fundadors de La Veu de Catalunya, el 1899. L’any 1907 va ser escollit president de la Diputació de Barcelona, des d’on impulsà el projecte de la Mancomunitat de Catalunya. En va ser el primer president i va endegar una àmplia obra de modernització i millora del país. Eugeni d’Ors va qualificar Prat de la Riba com el “seny ordenador de Catalunya”.

Prat de la Riba va passar la infantesa i part de l’adolescència en aquesta casa. Després, un cop casat, es va quedar a viure a Barcelona, a la Rambla Catalunya. Però la família tornava sovint a Castellterçol, a passar-hi tot l’estiu i les vacances de Nadal. I aquí al poble va morir, l’agost del 1917.

L’any 1982 la casa fou donada a la Generalitat de Catalunya per Montserrat i Enric Prat de la Riba, els dos únics fills vius del polític. La voluntat de la família era que l’immoble contribuís a preservar la memòria i el llegat d’Enric Prat de la Riba. A finals d’aquell mateix any, la Generalitat de Catalunya  declarava l’edifici monument historicoartístic de caràcter nacional. L’1 d’agost de 1984, coincidint amb el seixanta-setè aniversari de la mort de Prat de la Riba es va inaugurar la Casa Museu Prat de la Riba que, actualment, gestiona el Departament de Cultura per mitjà de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

La casa s’ha restaurat i ambientat per poder explicar la biografia del polític. El recorregut es basa en tres àmbits: els seus orígens d’ascendència pagesa i la seva família, la feina que va fer com a pensador i comunicador, i la seva obra de govern. La visita també serveix per conèixer com era una casa rural benestant de principis del segle XX.

Plaça de Prat de la Riba, 7 - 08183 Castellterçol - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 27.05.2020 | 12:34