Plaça Prat de la Riba

La Plaça Prat de la Riba, és el cor de Castellterçol. Queda alçada, sobre parets de pedra, per això és un bon mirador dels boscos del poble. La meitat de l'espai l'ocupen uns jardinets, amb bancs on prendre el sol, reposar i fer la xerrada. L'altra meitat està oberta al trànsit. Però quan convé es tanca per poder-hi fer celebracions de tot tipus: el mercat de dissabtes, les sardanes d'estiu, la parada de calderes per la festa de l'Escudella...

La plaça porta el nom d'un personatge il·lustre, l'Enric Prat de la Riba. Peça cabdal en la política catalana de finals del segle XIX i principis del XX, l'Enric era fill d'una de les cases que envolten la plaça. Hi va néixer el novembre del 1870. Sovint hi tornava a treballar i a descansar, quan el deixaven les obligacions. I aquí va morir, l'agost de 1917. Els seus fills van donar la casa a la Generalitat de Catalunya el 1982 i dos anys més tard s'inaugurava la Casa-Museu, on s'explica la història d'aquest polític que va impulsar el projecte de la Mancomunitat de Catalunya.

La casa és un exemple de com vivien les famílies benestants del poble. Ha conservat les estances principals i el mobiliari de l'època. Les sales i el jardí sovint serveixen per acollir exposicions i xerrades dels temes més diversos.

Just al costat hi ha d'altres edificis amb caràcter. Com Can Marsans o  Can Posas. Cases elegants, clàssiques, construïdes amb pedra, fusta i forja, i decorades amb colors sobris. A Can Posas un gran rellotge de sol decora la façana principal.

Horari:  
Darrera actualització: 5.06.2017 | 20:16