Carrers de la llana

Castellterçol viu un important creixement històric al segle XVII gràcies al tèxtil i a la producció de gel natural. Aquesta etapa dóna personalitat al poble, amb edificis característics i carrers que conserven un estil propi. Els del Quadró, Sant Francesc i Sant Llogari, en són bons exemples. Moltes cases tenen llindes històriques, que daten del 1.600. En aquella època el poble es va guanyar el privilegi de poder fer fires, i això atreia gent. A pagès va créixer el negoci del gel, que es guardava en grans poues i es venia a Barcelona. I, sobretot, es va fundar el Gremi de Paraires, un negoci que va fructificar i va fer que molts fills de les masies anessin a viure al poble.

Per Castellterçol passaven molts ramats transhumants. Aquí mateix s'esquilava les ovelles, es netejava i tractava la llana, es teixia i es tenyia. Molts dels habitatges del carrer de Sant Llogari, per exemple, tenen la mateixa estructura. Cases petites però amb jardí, on hi ha un pou, amb l'aigua necessària per poder rentar la llana. I un espai mínim per poder estendre el producte, per tal que es ventilés i s'assequés.

Al carrer de Sant Francesc hi ha una casa, Can Padrós, amb una llinda on queda ben clara la professió dels antics habitants. Hi ha una inscripció amb el nom del propietari, l'any 1690, i dues llançadores esculpides que indiquen que a la casa hi vivia un paraire.

Quan acaba el carrer Sant Francesc i comença el carrer Quadró hi trobem una enorme casa de tons salmonats, amb una torreta i grans jardins, que també està relacionada amb la història del tèxtil castellterçolenc. Es diu Can Nubiola, però també es coneix amb el nom de El Tint, perquè a dins s'hi feien treballs de tintura, es donava color als teixits que es feien al poble.

A la llinda de la porta hi consta l'any 1801 i té un estil arquitectònic propi de neoclassicisme. Però a principis del segle XX va ser completament reformada amb molt de regust modernista. Impressiona la coberta, que sobresurt suportada amb escaires de fusta. Just a sota el voladís, una sanefa esgrafiada amb el motiu d'un drac decora tot el volt de la casa. De fet, tota la façana està decorada amb motius geomètrics i hi ha un gran treball de forja als balcons i als murs de la finca.

Can Nubiola també es fa veure per la seva gran teulada a vuit aigües, i per la torratxa central, que és un mirador sobre tot el poble. I també pels dibuixos i sanefes que decoren la façana. Busqueu-hi motius geomètrics i dracs!

 

Horari:  
Darrera actualització: 20.06.2017 | 00:19