Poua de Can Revitllat

 

 

Les cases que tenien una riera a prop no van perdre l'oportunitat de comercialitzar l'aigua gelada. És el cas de cal Revitllat. Van construir una poua a tocar del torrent del Solà del Sot, que passa just per sota el mas.
És una de les poues més coquetes del terme. Situada a la punta d'uns camps, la seva cúpula, ben feta i conservada, destaca en el paisatge. Té dues petites finestres, una que mira a nord i l'altre a sud.
Aquesta poua queda força destapada. En podem veure una bona part de la paret circular, coronada pel sostre de volta. En total fa nou metres d'alçada. La part subterrània de la construcció és una paret ben gruixuda. S'hi pot observar una filera horitzontal de forats, que servien per fixar la plataforma de fusta des d'on s'accedia a l'interior i es podia treballar.
L'economia rural va agrair molt que el consum de gel es fes popular, a partir del segle XVI. Significava una nova entrada de diners. De fet, el comerç de blocs de glaç aportava als masos tants calerons com la venda de la fusta i el carbó, el blat, el vi o la carn. A més, l'època de producció queia bé dins del calendari pagès. A l'hivern s'aturava el treball als camps i per tant es podia aprofitar per fer altres feines. Era moment de netejar i omplir les basses, tallar el gel i empouar.

Horari:  
Darrera actualització: 5.06.2017 | 20:19