Poua de la Fàbrega

Algunes poues es van construir a tocar d'altres centres de treball, com els molins. És el cas de les poues de la Vinyota, el Vapor Vell o La Fàbrega, totes a la riera de Fontscalents.

El pou de la Fàbrega és just davant de la casa i l'antic molí fariner que porten el mateix nom. Es tracta d'una construcció cilíndrica semisubterrània d'uns dotze metres de diàmetre. Una part de la poua està excavada a la roca i la resta està construïda amb maçoneria. Té tres grans finestres. A l'interior s'hi veuen dues fileres horitzontals de forats. Servien per sostenir-hi les bastides de fusta, des d'on es treballava per entrar i treure el gel.
Les poues donaven feina a molta gent. Paletes, fusters i altres jornalers s'encarregaven de construir-les. Després els pagesos i els mossos tallaven el gel i el guardaven ben apilat, fins al moment de vendre'l. Els traginers eren els que feien el transport del producte fins a les ciutats.


La temporada de les poues començava passat l'estiu, moment de refer les basses i omplir-les d'aigua. També es netejaven els camins i l'entorn dels gorgs.

Després d'un bon fred, quan hi havia un bon gruix de gel, tocava tallar-lo en blocs. Es portava fins a la poua i s'anava posant en sostres, separats per boll, la pellofa del blat, que evitava que s'enganxés. I aquí dins es guardava tot l'hivern.

A finals de primavera es carregaven els blocs als carros i el gel es transportava fins als llocs de consum, on se solia vendre per quilos. Cada municipi productor en decidia el preu de venda.

 

Horari:  
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 20.06.2017 | 00:08