Poues de la Ginebreda

Les poues de la Ginebreda, formen un conjunt únic i singular en tota l'àrea del Mediterrani on hi va haver indústria de gel natural. Consisteix en quatre grans construccions, una a tocar de l'altre, que no estan connectades entre si. Es pensa que la primera poua es va construir al segle XVII i que, progressivament, en el decurs del segle XVIII, es van anar fent les altres, a mesura que el mercat i els guanys anaven augmentant. S'arrendaven a diferents famílies.
Les poues són força grans. Per tal de poder-les omplir es van haver de construir basses. Es va adequar un espai pla, a tocar de la riera de Fontscalents. A la tardor netejaven les basses de malesa i les omplien amb aigua del riu. Quan l'aigua es congelava, es tallaven blocs de gel amb xerracs. I es portaven fins a les poues, on s'emmagatzemaven. Aquestes basses han quedat perdudes, sota dels camps de conreu.
Les poues de la Ginebreda formen part del projecte Ecomuseu del Moianès, que protegeix i dóna a conèixer el patrimoni preindustrial de la comarca. Una de les quatre poues s'ha habilitat per poder-ne visitar l'interior. S'hi ha obert una porta i s'ha equipat amb unes escales que permeten baixar fins al fons del pou, on la foscor i el fred ens traslladen a l'època del gel. És imprescindible aixecar el cap per poder admirar la coberta, feta amb dos arcs interiors esvelts que suporten la volta. En aquesta poua també es pot veure la caseta annexa, per on entrava i sortia  el gel de la poua, mitjançant politges, torns, cordes o llibants d'espart.
El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya ha inclòs aquestes poues en el seu llistat dels 150 Millors Elements del Patrimoni Industrial de Catalunya.

Si volue llegir més sobre les poues de la Ginebreda podeu seguir l'enllaç següent: http://mnactec.cat/150elements/index.php/company/poues-de-la-ginebreda/
Podeu trobar més informació del projecte Ecomuseu i de les visites guiades a les poues a: http://moianesmes.cat/

*** FOTOS POUES DE LA GINEBREDA***

Horari:  
Darrera actualització: 5.06.2017 | 20:46