La Creueta

El nom real d’aquest indret és Collet de Sant Fruitós, però tothom el coneix com La Creueta perquè hi ha una creu de pedra.

Justament es tracta d’un coll, situat a l’oest del poble. S’hi arriba per una pista molt accessible que, en arribar al coll, es parteix en diversos camins. Cap al nord el camí va fins el mas de la Ginebreda. Cap a l’oest marxa cap a la font de La Blada i les cases de la Codina i l’Argemira. En direcció sud, el camí va cap als camps i el mas del Pujolet.

La creu, amb data de 1940, és molt senzilla. A simple vista no hi ha res més, però el veritable tresor d’aquest lloc és el paisatge. Es tracta del mirador per excel·lència del poble de Castellterçol. Al costat de la creu, surt un sender que s’enfila fins el tossal que té just a sobre. En cinc minuts s’arriba al capdamunt, des d’on hi ha una panoràmica de 365 graus i una de les millors vistes del poble.

Castellterçol queda just als peus: totes les teulades, el campanar de l’església de Sant Fruitós, el castell...

Més enllà hi ha bona part de l’altiplà del Moianès. Si us situeu de cara a nord i feu la volta en sentit de les agulles del rellotge, veureu Moià, alguns masos de Collsuspina, Castellcir i el castell de La Popa, l’edifici de l’antic sanatori de Puig d’Olena, cases de Sant Quirze Safaja, l’ermita de Sant Julià d’Úixols i els boscos que comparteixen Granera, Monistrol de Calders i Calders.

I encara més enllà, hi ha les grans muntanyes del país. Si torneu a fer la mateixa volta us podeu fixar ara en el Montseny, l’ermita de Tagamanent, el Montnegre i el Corredor, Sant Llorenç del Munt, el Montcau, Montserrat, els parcs eòlics de l’Anoia i les muntanyes del Port del Compte.

La Creueta és un lloc típic de passeig, envoltant de boscos i camps. Hi ha qui aprofita l’alçada per anar a fer observacions astronòmiques. I també n’hi ha que van a veure el sol com surt pel sobre el Montseny o com s’amaga darrera Montserrat.    

Entre el poble i la Creueta hi ha aproximadament un quilòmetre. Es pot fer amb cotxe, però prestant atenció a la pista forestal. En tot cas, és una excursió molt fàcil de fer a peu, partint des del carrer de Sant Francesc.

Horari:  
Darrera actualització: 27.05.2020 | 12:42