Castellterçol va néixer protegit per un castell estratègic, situat en un pas natural molt usat durant l'alta edat mitjana, entre el Moianès i la plana del Vallès.
De fet, el nom del poble prové de Terçol o Terciolus, el cavaller que va edificar la fortificació.
El primer document que parla d'aquest lloc és un compra-venda de terrenys, que data de l'any 898. Té un valor especial perquè és el document conservat més antic del Moianès. Forma part del fons documental del Monestir de Sant Benet de Bages i ara es guarda a l'Arxiu del Monestir de Montserrat.
Malgrat tot, els veïns no van voler quedar-se al costat del castell. Van preferir viure una mica allunyats del senyor feudal i més alçats, dalt del turó, envoltant l'església de Sant Fruitós de la Ginebreda. Els pagesos es van agrupar a dalt la carena, al seu costat s'hi van instal·lar artesans. I ja ho tenim! Un petit poble amb bones vistes i molt ventilat per vent fred del Pirineu i la marinada mediterrània.
Castellterçol ha crescut en diferents èpoques. La primera engrandida va ser al segle XVII, gràcies al pas dels ramats transhumants i al treball dels paraires, que preparaven la llana per ser teixida. I també a la producció de gel natural a les poues. Com que hi havia prou feina, molta gent dels masos i d'altres localitats es van instal·lar al turó. Gairebé a cada casa, hi havia tous de llana, ben neta, assecant-se al vent.
La segona gran transformació va passar a començaments del segle XX. Després d'un període de decadència, es va reprendre el tèxtil amb fàbriques mecanitzades. Castellterçol va tornar a viure a ritme de telers. I l'estiueig va arribar al poble. S'hi van fer casa moltes famílies de Sabadell, Terrassa o Barcelona, que van trobar aquí un lloc sa i bonic on descansar, guarir malalties de ciutat i cultivar amistats.
Actualment Castellterçol viu dels oficis, els serveis, el comerç, el turisme, la restauració i l'hoteleria. També té un polígon industrial diversificat, tot i que moltes empreses estan especialitzades en l'alimentació de qualitat.
El municipi destaca per gaudir d'un entorn bonic i ben cuidat. I per tenir una agenda molt activa gràcies a la tasca de les entitats.