Recomanacions d’higiene en el sector de la restauració

Dimarts, 9 de juny de 2020 a les 00:00

Les mesures de contenció de la transmissió de la COVID-19 en el cas de la restauració segueixen unes pautes específiques que es divideixen en 4 blocs.

Higiene del personal

  • Els empleats han de rentar-se les mans sovint amb aigua calenta i sabó, i es recomana també fer servir solucions desinfectants.
  • Cal no tocar objectes personals (mòbil, ulleres, etc.) durant la jornada. Si es fa, s’ha de fer una neteja de mans minuciosa immediatament.
  • Cal fer servir mascaretes i assegurar que l’ús i el manteniment sigui correcte. Per llençar-les, cal fer-ho en papereres amb tapa, d’accionament de pedal i bossa interior, i tot seguit rentar-se les mans.
  • Es recomana portar els cabells recollits, roba neta i no dur joies. Les ungles han d’estar curtes i netes.
  • Les persones que presentin problemes respiratoris o febre han de quedar-se a casa i no acudir al lloc de treball.

A la cuina

  • Durant l’elaboració del menjar, cal assegurar una temperatura de cocció de 65ºC durant un mínim de 4 minuts.
  • Per la conservació d’aliments, les temperatures adequades són d’entre 0 i 4ºC pels productes refrigerats, i de màxim de -18ºC pels productes congelats.
  • Cal separar els aliments crus dels ja cuinats.
  • Pel rentavaixelles, s’ha de fer servir una temperatura superior a 60ºC. Els gots també s’han de rentar al rentavaixelles.
  • Guardar els objectes personals, com els mòbils, en un armari.
  • Fer una bona gestió dels al·lèrgens.

Organització del servei

  • Organitzar l’entrada de clients per garantir les distàncies de seguretat i evitar la salutació amb contacte físic.
  • Seguir totes les pautes d’higiene abans, durant i en acabar la jornada.
  • Cal facilitar als clients solucions desinfectants per a les mans, tant a l’entrada de l’establiment com al lavabo.
  • Mantingueu els locals com més ventilats millor.
  • No utilitzar les setrilleres, escuradents, cartes i tots els elements decoratius susceptibles de ser tocats amb les mans. Per al pa, fer servir recipients que es puguin posar al rentavaixelles.
  • Cal parar la taula just quan arribin els clients, sempre utilitzant mascareta i amb les mans recent rentades.
  • Promoure el pagament amb targeta o, en tot cas, concentrar els cobraments en una sola persona, que s’ha de desinfectar les mans abans i després del cobrament.
  • Limitar l’accés al lavabo a una persona.

Neteja i desinfecció

  • Cal netejar i desinfectar totes les instal·lacions, mobiliari i estris freqüentment, amb desinfectants com ara dilucions de lleixiu (1:50) acabades de preparar.
  • Ventileu l’establiment com a mínim un cop al dia, especialment després de la neteja amb productes químics.
  • Renteu la roba de treball i estovalles cada dia, amb temperatures superiors a 60 ºC.
  • Cal evitar compartir dispositiu com datàfons, tiradors dels dispensadors de begudes, etc. entre el personal. Establiu pautes de neteja i desinfecció en cas que siguin usats per mes d’una persona.
  • Els EPI i materials utilitzats s’han de llençar de forma segura i després netejar-se les mans correctament.
Darrera actualització: 09.06.2020 | 15:10