Un nou conveni entre l’Ajuntament de Castellterçol i el Departament de Cultura de la Generalitat permetrà l’obertura del Memorial Democràtic Espai Franch

Divendres, 15 de desembre de 2023
  • L’obertura del Memorial Democràtic Espai Franch permetrà treballar de forma unificada els espais culturals del municipi. 
  • El conveni estableix l’obertura, dinamització i difusió de la Casa Museu Prat de la Riba i l’Espai Franch. 

L’Ajuntament de Castellterçol i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC) han renovat avui el conveni de gestió conjunta de les visites a la Casa Museu Prat de la Riba i El Memorial Democràtic Espai Franch.

El conveni estableix un marc de col·laboració entre les dues institucions per l’obertura, dinamització i difusió de la Casa Museu Prat de la Riba, un dels monuments que gestiona l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i patrimoni de Castellterçol. A més, el conveni inclou l’obertura del Memorial Democràtic Espai Franch, de l’Ajuntament de Castellterçol, per tal de treballar de forma unificada.

A l’acte de signatura hi han participat la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i l’alcalde de Castellterçol, Antoni Massot

Entre les actuacions previstes hi ha l’organització de les visites i la planificació de les activitats culturals que sorgeixin als dos espais dins dels seus programes de difusió i promoció. Com a novetat, l’Ajuntament, concedirà accés gratuït al Memorial Democràtic Espai Franch a tothom que compri entrada per la Casa Museu Prat de la Riba.

L’Ajuntament també garantirà les òptimes condicions per la visita pública a l’Espai Franch i treballarà per elaborar una  guia educativa i materials de suport per perfils de grups d’ús gratuït. Uns materials i continguts que hauran d’estar consensuats amb l’equip tècnic de l’ACPC.

Espai Franch

Des de l’any 2019, l’Ajuntament és qui gestiona aquest espai, un equipament museístic dedicat a la memòria democràtica del període de la II República i l’Exili mitjançant el relat de l’obra del pintor castellterçolenc Josep Franch i Clapers. La mostra està formada per 3 mosaics i 7 olis, propietat de la Generalitat de Catalunya, excepte 2 olis que són propietat de l’Ajuntament (“Les puces” i “Sense títol, o Escudella”).

El fons que s’exposa al Memorial Democràtic Espai Franch va ser cedit pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a l’Ajuntament de Castellterçol el 25 de juliol de 2005. La col·lecció exposada narra un dels episodis més dramàtics del nostre país, que l'autor va viure en primera persona, el final de la Guerra Civil (1936-1939) i la retirada i l’exili de milers de persones cap a la frontera amb França, fugint de la cruel repressió dels vencedors i l'internament en els camps de refugiats francesos de Saint Cyprien i Gurs i al camp de treball de Saint Rémy. 

Casa Museu Prat de la Riba

L’any 1982 la Generalitat va rebre en donació la casa familiar d’Enric Prat de la Riba, que va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional un any després. Des d’aleshores s’han impulsat diverses actuacions per tal de contribuir a la preservació de la figura d’Enric Prat de la Riba i de la Mancomunitat de Catalunya, cabdals en la política de principis del segle XX.

Cada 1 d’agost l’Ajuntament i el Departament de Cultura fan un acte de commemoració per la mort d’Enric Prat de la Riba, també en el marc d’aquest conveni entre les dues parts.

 

Darrera actualització: 15.12.2023 | 14:02