Ermita de Sant Gaietà, patró dels pouers

La petita ermita de Sant Gaietà està situada sota la casa de la Ginebreda i gairebé a tocar de les poues d'aquesta propietat. No és d'estranyar, perquè aquest sant era el patró dels pouers. A un dels laterals de la capella hi ha una pedra molt antiga. Hi té esculpida una inscripció. Està força gastada, però encara s'intueix el text. És un salm que  diu   "Benedicite gelu. Benedicite glaces et frigus Dño et nives Dòmino".
Sembla que aquesta llinda no és original de l'ermita, segurament és reaprofitada. Potser la van treure d'una de les poues de la finca. Però il·lustra la història de la indústria del gel. Durant anys el fred viu va donar diners a la comarca. Quan les poues funcionaven a ple rendiment, els treballadors del ram solien trobar-se aquí, almenys un cop a l'any, per fer un aplec.
Sant Gaietà de la Ginebreda és una capella molt modesta, d'una sola nau. La porta d'entrada és rectangular, com un bloc de gel. Hi ha un escut que representa les armes de diferents famílies nobles de Castellterçol. Porta la data del 1883, quan va ser restaurada. Perquè, per la seva història, el seu origen és anterior, probablement del segle XVIII.

 

 

Horari:  
Darrera actualització: 20.06.2017 | 00:06