Espai de la Dansa

És un espai expositiu dedicat a la Dansa de Castellterçol i el Ball del Ciri. El seu objectiu és donar a conèixer un dels béns patrimonials del poble més preuats.

La Dansa de Castellterçol està catalogada com una de les danses cerimonials més importants dins el folklore català. Tant per la bellesa i originalitat de la seva música, com per la coreografia solemne i senyorial, la Dansa va der declarada d’Interès Nacional el 1985 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La ballen sis parelles per Festa Major, a la plaça Vella. 

El Ball del Ciri té un origen religiós. Simbolitza el traspàs de poders entre les parelles que s’ocupaven del manteniment i la decoració de l’altar major de l’església durant l’any, amb flors i ciris. Tres parelles simbolitzen ser les antigues, que entreguen a les altres tres una almorratxa i un ciri com a símbol de traspàs de la responsabilitat. Durant el ball, les almorratxes són plenes de colònia. Les balladores la van buidant sobre els mocadors que els acosten els infants asseguts a plaça.    

Tota aquesta història s’explica a l’espai expositiu. Hi ha fotografies i objectes singulars, com les almorratxes o els ciris guarnits. També les partitures de la música de les dues danses.

L’Espai de la Dansa està situat al vestíbul de Can Recader, on hi ha l’escola de música i dansa de Castellterçol. De manera que la tradició no es veu només els dies de Festa Major, sinó cada dia en aquest racó. 

Espai de la Dansa: Cal Recader, carrer Bellver 6.

Darrera actualització: 09.06.2020 | 16:03

Imatges